Voedingsstoffen en nierproblemen

Eiwit

Voor eiwit geldt hetzelfde advies als voor natrium. We hebben eiwit nodig, maar te veel ervan is slecht voor iedereen met een nierprobleem. Veel eiwit in uw dieet kan uw nieren belasten, omdat het te veel metabolisch afval creëert dat de nieren niet aankunnen. 

Vlees en gevogelte, waaronder eieren, bevatten veel eiwitten. Voedingsmiddelen met weinig eiwitten zijn veel soorten granen en groenten. Op carenschoice gaan we hier dieper op in.

Kalium

Kalium is belangrijk voor de gezondheid van zenuwen en spieren. Te veel kalium in uw voeding kan echter leiden tot een onregelmatige hartslag. Maar het is wel een oplossing voor nierproblemen.

Bijna alle voedingsmiddelen bevatten kalium. Dus als je je zorgen maakt over je nieren, moet je je bewust worden van hoeveel kalium er in je voedingskeuzes zit.

Intussen hebben sommige voedingsmiddelen een hoog kaliumgehalte, dus moet je ervoor zorgen dat je consumptie beperkt blijft. Voorbeelden zijn collard, champignons, mosterd, sinaasappels, aardappelen, pruimen, rozijnen, zoutvervanger, tomaten, abrikozen, bananen, bieten en broccoli.

Fosfor

Fosfor is vergelijkbaar met kalium in die zin dat het gezonde spieren en zenuwen bevordert. In combinatie met calcium zorgt het ook voor sterke botten en tanden.

Nierproblemen kunnen soms de fosforbalans verstoren – en niet op een goede manier. Het calciumgehalte daalt, en je lichaam compenseert dat door calcium uit de botten te halen.

Maar te veel fosfor is ook niet gezond. Het kan leiden tot huidirritatie en jeuk, gewrichtspijn en broze botten.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die veel fosfor bevatten: pindakaas en veel soorten noten, lever (zowel kip als rundvlees), kaas en karamel. Let er ook op dat bepaalde dranken veel fosfor bevatten, waaronder bier en cola.

Vloeistoffen

Het filteren van vloeistoffen is een van de belangrijkste dingen die je nieren voor je doen. Een goede vochtfiltratie kan een probleem zijn voor iemand met ongezonde nieren. Het is dus belangrijk om op uw vochtinname te letten.

Als uw vochtinname te hoog is, kunt u last krijgen van zwellingen, kortademigheid en hoge bloeddruk.

Dit is een onderwerp dat u het beste met uw arts kunt bespreken.

En vergeet niet dat sommige vloeistoffen worden geconsumeerd als vaste stof, maar dat ze vloeibaar worden als u ze eenmaal hebt gegeten. IJs is een van de meest populaire van deze soorten voedsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.